Your search results

5 fouten die je moet vermijden bij het kopen van een vakantiehuisje

Posted by Michael on 24 april 2023
0

Het kopen van een vakantiehuis is voor velen een aantrekkelijke manier om zowel wat geld te investeren als een plek te hebben waar men zich terug kan trekken of vakantie kan vieren. Wie van plan is om een vakantiehuisje te kopen, zal echter wel rekening moeten houden met een groot aantal zaken. Hierbij is het vooral belangrijk om een aantal veelgemaakte fouten absoluut te vermijden. Doe je dit niet, dan kan het aankopen van een vakantiehuis wel eens uitlopen op een complete nachtmerrie. De volgende fouten moet je daarom absoluut niet maken!

1. Kopen op basis van je emoties

Veel investeerders in vakantiehuizen besluiten een huisje te kopen op een plek waar ze zelf net een  geweldige vakantie hebben beleefd. Daar is op zich niet mis mee, maar vergeet dan niet om de beslissing te kopen niet alleen af te laten hangen van het feit dat je net een leuke vakantie op die locatie hebt gehad.

Je zult ook in dat geval gewoon goed onderzoek moeten doen en andere factoren moeten bekijken. Factoren die bepalen of een vakantie geslaagd is of niet, zijn geheel andere dan de factoren die bepalen of je beter wel of geen vakantiehuisje op die locatie koopt.

De meest voorkomende fout die kopers van een vakantiehuisje maken, is namelijk dat ze niet nadenken over hoe vaak ze het huisje zelf zullen gebruiken. Voor kopers die het onroerend goed willen gebruiken als kortetermijn- of vakantieverhuur, is het belangrijk om duidelijke financiële doelen vast te stellen.

Neem dus geen overhaaste beslissing en denk goed na over de wijze waarop je het vakantiehuisje zelf gaat gebruiken en of het huisje interessant genoeg is om te verhuren en te gebruiken als investeringsobject.

2. Niet grondig onderzoek doen naar de buurt

Er komt zoveel meer kijken bij het kopen van een vakantiehuis dan alleen het feit dat het huisje in een mooie omgeving staat. Naast basisfactoren zoals locatie en prijs, is het cruciaal dat je ervoor zorgt dat het gebied alles heeft wat jij of je potentiële gasten nodig hebben tijdens jouw of hun bezoek. Denk hierbij aan bereik van mobiele telefoon en Wi-Fi-service of de nabijheid van winkels waar jij of je bezoekers eten en benodigdheden kunnen kopen.

Zorg er vooral voor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving voor het verhuren van vakantiehuisjes. Wanneer jouw persoonlijke situatie verandert en je het huis moet huren of als je besluit het [onroerend goed] te verkopen, moet je wel op de hoogte zijn van lokale regelgeving die van invloed kunnen zijn op de mogelijkheid  om te wonen of verhuren.

3. Een vakantiehuisje kopen zonder het te zien

Als gevolg van een competitieve vastgoedmarkt die geen tekenen van vertraging vertoont, kunnen kopers van een tweede huis geneigd zijn een vakantiewoning te kopen zonder dat je deze ooit bezocht hebt. Dat gaat soms goed, maar ook heel vaak compleet verkeerd.

Tegenwoordig zijn meer kopers bereid om zich ongezien te kopen, maar mensen doen er verstandig aan hun investering eerst zelf te bekijken, zodat men precies weet wat ze eigenlijk kopen.

4. Niet vasthouden aan je beschikbaar budget

Het is cruciaal bij het kopen van een vakantiehuis om een ​​uitgebreid budget op te stellen en jezelf daar vervolgens ook aan te houden. Naast de prijs van het huis zelf, kunnen kosten voor items zoals meubels en VvE-kosten je overvallen wanneer je vooraf geen goed budgetplan hebt opgesteld.

Houd hierbij ook rekening met onderhoudskosten en met de financiële implicaties van zelfbeheer versus het gebruik van een verhuurbedrijf.

5. Denken dat het gemakkelijk is om een ​​ vakantiehuis op afstand te beheren

Ongeacht hoe vaak je jouw vakantiehuisje ook bezoekt, je moet jezelf ook vragen hoe je het huisje gaat beheren en beveiligen wanneer je er niet bent. Je kunt hiervoor iemand inschakelen of elke week zelf even langs het huisje gaan, maar dat je iets moet doen, staat vast.

Het is belangrijk om een ​​plan te hebben voor het onderhoud van het huis om schade of diefstal te voorkomen. Wie niet in de buurt is, zal daarvoor maatregelen moeten nemen en die kunnen weer kosten met zich meebrengen.

 

 

 

 

 

 

 

  • Zoek een accommodatie

Compare Listings