Your search results

8 nuttige tips die je helpen bij het voorkomen van oplichting bij het huren van een vakantiewoning

Posted by Michael on 4 april 2023
0

Het gebeurt vaker dan je denkt: mensen die via internet een vakantiehuis boeken, om achteraf teleurgesteld te worden. Helaas is het niet altijd gemakkelijk om onderscheid te maken tussen legitieme huurwoningen en frauduleuze.Of je nu een vakantiehuis in het buitenland wilt huren of deze zomer je eigen land wilt verkennen, het is belangrijk om waakzaam te zijn bij het boeken van een accommodatie. Door een paar belangrijke tips te volgen, kun je voorkomen dat je wordt opgelicht en ervoor zorgen dat je vakantie niet wordt verpest door huurzwendel.

Hieronder hebben we een aantal nuttige tips voor je die je absoluut helpen om oplichting bij het huren van een recreatiebungalow te voorkomen. Je doet er verstandig aan de volgende zaken in de gaten te houden voor en tijdens het boeken om oplichting (fraude of bedrog) te voorkomen als je een vakantiehuisje wilt huren:

Doe je onderzoek:

Voordat je een vakantiehuisje boekt, is het belangrijk om je due diligence te doen. Onderzoek de woning, de eigenaar en het verhuurbedrijf om er zeker van te zijn dat ze legitiem zijn. Als je een vakantiehuis boekt via een reisorganisatie, is het belangrijk om altijd te controleren of de organisatie is aangesloten bij de branchevereniging ANVR, garantiefonds SGR of Thuiswinkel. Deze verenigingen zetten zich ervoor in dat klanten een veilige vakantie-ervaring krijgen.

Weet met wie je te maken hebt

Daarnaast is het altijd een goed idee om de website van de organisatie te onderzoeken en recensies van klanten te lezen om een beter inzicht te krijgen in hun diensten. Als je te maken hebt met een particuliere verhuurder, is het belangrijk om voorzichtig te zijn en te zoeken naar waarschuwingssignalen. De algemene vuistregel is “als de prijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook zo.” Daarnaast is communicatie een belangrijke indicatie om te onthouden. Let bij e-mails van de verhuurder op de kwaliteit van de tekst. Is het overdreven beleefd of dwingend of staat de tekst vol met  spelfouten of vaag taalgebruik, dan kan dit een inidcatie zijn dat er wat loos is. Des te meer van deze kenmerken aanwezig zijn, des te groter de kans is dat je mogelijk slachtoffer wordt van oplichting.

Alle woningen die u via Recreatiebungalow.nl boekt, worden verhuurd door erkende reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR.

Lees verschillende online reviews

Zoek naar online beoordelingen van eerdere huurders en kijk wat ze te zeggen hebben. Als de beoordelingen overweldigend negatief zijn, kun je die woning het beste vermijden. Maar andersom kan het ook voorkomen dat feedback opvallend positief en zelfs overdreven is. Sommige verhuurder plaatsen zelf feedback en overdrijven daarbij vaak enorm. Leg alles wat je lees dus wel op een plankje met zout.

Zorg dat al je vragen beantwoord zijn

Voordat je een huurovereenkomst aangaat, moet je er echt voor zorgen dat je alles weet wat je wilt of moet weten. Mail of bel de eigenaar van de woning of het verhuurbedrijf en stel ze alle vragen die je hebt om er zeker van te zijn dat je precies krijgt waar je voor betaalt. Een verhuurder of eigenaar zal je met liefde en plezier geduldig antwoord geven op al je vragen. Is dat niet het geval, dan is het verstandig een andere woning te zoeken, zelfs (of vooral) wanneer de prijs heel aantrekkelijk is.

Laat alles schriftelijk vastleggen

Wanneer via via een verhuurder online boekt, ontvang je doorgaans allerlei overeenkomsten per mail. Lees deze ook en controleer of alle gemaakte afspraken en toezeggingen opgenomen zijn in de stukken die je ontvangt. Zorg ervoor dat alle details van je huurovereenkomst op schrift staan, en dat je een overzicht hebt van alle betalingen die je doet. Dit beschermt je in geval er problemen ontstaan.

Betaal nooit  contant

Wanneer je online boekt, dan kun je de accommodatie ook vrijwel altijd direct afrekenen. Wat ej ook doet, betaal nooit et contant geld. Contant betalen is riskant en kan het moeilijk maken om eventuele geschillen op te lossen. Je kunt het beste een creditcard of een andere veilige betaalmethode, zoals iDeal gebruiken.

Betaal ook nooit in Bitcoins of naar een buitenlands rekeningnummer. Huur je een huisje in België, dan mag je een Belgisch rekeningnummer verwachten, maar geen Grieks of Italiaans nummer. Veel oplichters gebruiken buitenlandse rekeningnummers of Bitcoins, omdat deze lastiger te traceren zijn. Het grootste probleem met dit soort betalingen is dat je moeilijk kunt nagaan wie de werkelijke ontvanger is. In geval van oplichting zal het moeilijk zijn om de oplichter op te sporen.

Grote aanbetaling? Niet altijd verstandig!

De meeste verhuurders vragen een borgsom om eventuele schade aan de woning te dekken, maar als je gevraagd wordt een grote aanbetaling te doen vóór de vakantieperiode, wees dan extra voorzichtig. Het komt vaak voor dat verhuurders “van de radar verdwijnen” nadat ze hun aanbetaling hebben ontvangen en het is altijd verstandig om te controleren of de aanbetaling redelijk is en in overeenstemming met de normen van de bedrijfstak. Dit geldt vooral wanneer je direct van de eigenaar huurt en in mindere mate wanneer je via een erkend bureau een recreatiebungalow reserveert.

Controleer de gegevens van de verhuurder

Het is altijd belangrijk om even de gegevens te controleren voordat je beslissingen neemt, zodat je weet dat je je verhuurder kunt vertrouwen en de recreatiewoning ook is zoals deze aan je wordt voorgesteld. Het is hierbij vooral belangrijk is om de naam, het adres, het telefoonnummer en het e-mailadres van de verhuurder te controleren, evenals het BTW- of registratienummer.

Een manier om dat te controleren is door Google Maps te gebruiken. Voer het adres van de accommodatie in de zoekbalk in, en sleep dan het gele poppetje (rechtsonder in het scherm) naar de blauwe lijn bij het adres. Zo krijg je een goed idee van hoe de omgeving eruit ziet. Je kunt ook kijken of dezelfde foto’s van het huis op andere websites voorkomen.

Wees altiijd alert en blijf praktisch

Voor alles geldt wanneer je twijfelt of iets verdachts tegenkomt, je er verstandig aan doet om altijd even contact op te nemen met de verhuurder. Wie niets te verbergen heeft, zal graag meer informatie geven. Zo kun je er zeker van zijn dat je een veilig vakantiehuis huurt.

 

  • Zoek een accommodatie

Compare Listings